Co na infekcje, anemię, oczyszczenie, choroby serca i odchudzanie? Sok z buraka!
Jak wielu zapewne wie, najwięcej składników odżywczych i prozdrowotnych właściwości mają surowe jak najmniej przetworzone produkty spożywcze takie jak np. warzywa i owoce. Tak jest również z naszym rodzimym burakiem. Możliwe że pojawia się często w żywieniu wielu nas w formie gotowanej, przecierów i zup, ale znacznie rzadziej spożywamy go w formie surowiej. Nie jest to dziwne, gdyż walory smakowe takiego buraka nie powalają, ma on nieco ziemisty smak i jest dość twardy. Zupełnie inaczej sprawa wygląda w przypadku soku z buraków. Każda, nawet mocno sceptyczna osoba, jest zazwyczaj zaskoczona jaki pyszny, słodki i delikatny jest sok z tego mocno czerwonego warzywa. To jego pierwsza, niewątpliwa zaleta, nawet większość dzieci z chęcią wypije sok z dodatkiem buraka. Przyjrzyjmy się zatem bliżej jego właściwościom zdrowotnym.
Co w buraku siedzi?
Dobroczynny wpływ na organizm człowieka sok z buraka zawdzięcza m.in. wysokiej zawartości składników takich jak: witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B, foliany, żelazo, wapń, potas, fosfor, cynk i magnez. Burak zawiera cały zestaw kwasów organicznych w tym kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawianowy i winny. Swój mocny, krwisty kolor zawdzięcza licznym barwnikom (polifenolom i glikozydom), w tym betaninie. Te i inne substancje ukryte w tym niepozornym warzywie korzeniowym sprawiają, że burak posiada właściwości antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Sok z buraka znajdzie więc zastosowanie w profilaktyce oraz wsparciu leczenia różnych chorób u wielu osób.
Dla kogo sok z buraka
- Pierwszą, najbardziej znaną zaletą spożywania buraków jest oczywiście wspomaganie leczenia anemii. Nie bez powodu kolor soku z buraka jest mocno zbliżony do ludzkiej krwi. Burak pomoże uzupełnić niedobory zarówno żelaza, jak i kwasu foliowego i tym samym odbudować prawidłową ilość czerwonych krwinek. Kurację sokiem z buraka poleca się więc osobom mocno osłabionym, z anemią czy w trakcie/po ciąży.
- Mniej znanym faktem jest bardzo korzystne działanie buraków na wspomaganie leczenia kaszlu, bólu gardła oraz wsparcie organizmu w trakcie infekcji. Sok z buraka kompleksowo wspiera prawidłową pracę układu oddechowego, również poprzez wspomaganie usuwania wydzielin zalegających w drogach oddechowych. Dlatego dobrze podawać go osobom podatnym na infekcje wirusowe czy bakteryjne, w trakcie choroby jak i w czasie rekonwalescencji.
- Dla osób z problemami sercowo-naczyniowymi sok z buraków poleca się ze względu na zawartość naturalnych azotanów, które w organizmie przetwarzane są na tlenek azotu obniżając zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi. Sok z buraka obniża również poziom cholesterolu we krwi i ma działanie przeciwzapalne, przez co może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób takich jak miażdżyca, udar mózgu czy zawału mięśnia sercowego.
- Składniki buraka mają również właściwości oczyszczające, a picie soku z buraka (również w formie kiszonej) jest często elementem diety/kuracji odtoksyczniającej. Stąd też świetnie sprawdzi się jako wsparcie dla osób ze schorowaną i przeciążoną usuwaniem toksyn wątrobą czy z problemami z układem pokarmowym.
- Tym, którym dokuczają przewlekłe zaparcia, sok z buraka również może skutecznie pomóc ze względu na zawartość błonnika i innych związków poprawiających perystaltykę jelit i pobudzających oczyszczanie organizmu.
- Jako wsparcie dla osób odchudzających się, w szczególności jeśli dodatkowo mają problemu z za wysokimi stężeniami cukru we krwi. Niski indeks glikemiczny buraka (mimo jego dość słodkiego smaku) wspiera obniżanie glikemii. Jak już wspominaliśmy oczyszcza (co jest niezmiernie ważne w trakcie odchudzania), ale również poprawia przemianę materii i przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
- Dla tych co potrzebują wsparcia dla skóry, burak oferuje duże ilości witaminy C przyspieszającej gojenie się ran i biorącej udział w syntezie niezbędnego dla zdrowej skóry kolagenu, przez co wpływa poprawę jędrności. Dla zdrowia skóry wsparciem będą również właściwości przeciwzapalne i oczyszczające buraka.
Skąd wziąć dobry sok z buraków?
Do wyciskania soku z tych dość twardych i zbitych warzyw korzeniowych najlepiej sprawdzi się bardzo wytrzymała i wolnoobrotowa wyciskarka o poziomym wałku ślimakowym. Dobrym wyborem będzie wyciskarka Rhino byzoo. Sprawdzi się zarówno do twardych warzyw takich jak burak, ale również do soczystych owoców i włóknistej zieleniny. Wydajność i wytrzymałość tego sprzętu jest na tyle duża, że z łatwością otrzymamy spore ilości soku z buraków i innych pysznych i zdrowych składników.
Aby jeszcze lepiej dopasować rodzaj sprzętu do swoich potrzeb zdrowotnych i kulinarnych zapraszamy do kontaktu z naszymi wysoce pomocnymi konsultantami!