Dodatek kaszy do koktajli
Wszyscy wiedzą, że jedzenie kaszy jest dla nas bardzo zdrowe, ponieważ zawiera mnóstwo witamin, białka i minerałów niezbędnych do naszego prawidłowego rozwoju. Dietetycy zalecają, by do obiadu zamiast ziemniaków czy makaronów używać właśnie kaszy. Jednak jej wykorzystanie nie musi wiązać się jedynie z posiłkami i porcją mięsa, możemy ją również wykorzystywać na słodko, w koktajlach.
Najbardziej pożądaną kaszą do przygotowywania koktajli jest kasza jaglana lub gryczana niepalona, czyli ta jaśniejsza. Jeżeli wykorzystujemy kaszę jaglaną należy ją wcześniej ugotować, gryczana możemy za to jeść na surowo. Przygotowanie jej jest banalnie proste i nie wymaga nawet gotowania. Wystarczy, że wieczorem zalejemy ją wodą, a rano będziemy mieli gotowy podkład do pełnowartościowego śniadania/koktajlu. Witarianie twierdzą, że kasza, która została poddana obróbce termicznej, została pozbawiona pewnych wartości odżywczych. Do blendera wrzucamy namoczoną kaszę i wybrane przez nas dodatki tj.: owoce, warzywa, orzechy, miód, mleko roślinne itp. blendujemy i to wszystko. Mamy szybkie, pożywne i zdrowe śniadanie.
Moim zdaniem jest to najszybsze śniadanie jakie można przygotować.