Jak pozbyć się zgagi
Zgaga jest ostatnio często spotykaną dolegliwością żołądkową naszych czasów. Objawia się dość nieprzyjemnym uczuciem palenia w żołądku lub kwaśnym odbijaniem i cofaniem się treści żołądkowej. Najczęściej powstaje po zjedzeniu czegoś słodkiego, ostrego, po wypiciu kawy lub po prostu po jedzeniu w stresie. Podstawową przyczyną powstawania zgagi jest jednak nadmierna ilość kwasów żołądkowych. Nagromadzenie się ich prowadzi do powstawania zgagi, a w dalszej konsekwencji może spowodować również wrzody żołądka, zaparcia lub wzdęcia. Jednorazową ulgę domowymi sposobami możemy uzyskać spożywając rozpuszczoną sodę kuchenną. Jest to spowodowane działaniem zasadowego "odczynnika" na kwasowe środowisko, czyli jego neutralizacja. Efekt ten jest jednak krótkofalowy. Aby pozbyć się przyczyny powstawania zgagi na zawsze, musimy zatroszczyć się o naszą wewnętrzną równowagę kwasowo-zasadową. Należy regularnie spożywać produkty alkaliczne tj. surowe warzywa, owoce, sałatki i soki świeżo wyciskane. Dobrym sposobem na utrzymanie odpowiedniego pH naszego organizmu jest oczywiście picie wody alkalicznej. Osoby, które mają problemy ze zgagą powinny przed każdym posiłkiem dodatkowo wypijać około szklanki wody żywej. W przypadku silnego zakwaszenia organizmu należy następną szklankę wody wypić jeszcze po skończonym posiłku.