Jak zacząć gotować szybko i zdrowo?
Czy żeby gotować smacznie i zdrowo trzeba spędzać w kuchni długie godziny?
Nasuwają się również kolejne pytania. Czy trzeba kochać gotowanie, aby móc sprawnie przygotowywać posiłki zbilansowanej diety? Czy aby rozpocząć zdrowe odchudzanie, potrzebujesz szerokiej wiedzy dietetycznej i dużo czasu? Może dla niektórych każde z tych pytań ma po części odpowiedź twierdzącą, lecz my chcemy pokazać, że wcale tak nie musi być! Chcemy przedstawić szereg sposobów, aby wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych lub zdrowej diety odchudzającej było prostsze, szybsze i przyjemniejsze.
Planowanie posiłków
Aby uniknąć pokus i podjadania, a jednocześnie nie zamartwiać się po kilka razy dziennie co by tu zjeść — planuj posiłki z wyprzedzeniem. Siądź przez chwilę wieczorem i zaplanuj, co będziesz jadł następnego dnia lub jeszcze lepiej na tydzień z góry przed wybraniem się na zakupy. Na początku może wymagać to od Ciebie większego zaangażowania, ale przecież i tak robisz to każdego dnia. Więc zastanów się na spokojnie, bez presji czasu i głodu, a zaoszczędzi ci to w tygodniu czasu nie tylko na zastanawianiu się co będziesz akurat gotować. Może to również pomóc zaoszczędzić pieniądze, których nie zmarnujesz na zbędne przekąski, czy na produkty, których nie uda ci się wykorzystać i ulegną zepsuciu.
Przygotowywanie składników posiłków na zapas
Przygotowuj posiłki i składniki potraw z wyprzedzeniem. Gotując raz, ale na parę dni, spędzasz dłuższą chwilę w kuchni, ale w kolejnych dniach już nie zaprzątasz sobie głowy gotowaniem. Na tym właśnie polega rosnąca popularność tzw. meal prep-ów. Możesz przygotować półprodukty takie jak ugotowana kasza, ryż, makaron czy rośliny strączkowe i wykorzystać w różnych kombinacjach w kolejnych daniach w przeciągu nawet paru dni. Przykładowo kasza jaglana może być bazą śniadania na słodko z owocami i orzechami, dodatkiem do pieczonej ryby na obiad oraz po zmiksowaniu z mlekiem i kakaem stanowić przekąskę — budyń jaglany.
Zapasy gotowych zdrowych dań zawsze pod ręką
Z poprzednim punktem wiąże się też przechowywanie nadwyżek dań czy półproduktów i tym samym zapobieganie ich zmarnowaniu. Jeśli któregoś dnia zostanie Ci porcja np. risotto czy gulaszu, z powodzeniem możesz je zamrozić i wykorzystać w sytuacji niedoboru czasowego. Możesz również specjalnie robić większe ilości bardziej skomplikowanych dań i mrozić ich porcje lub wekować w słoikach, w zależności od rodzaju jedzenia. Dań, które nadal smakują dobrze po rozmrożeniu, jest dużo więcej, niż nam się wydaje.
Sprzęty ułatwiające gotowanie - multicookery
Istnieją również urządzenia zyskujące na popularności, których celem jest ułatwianie życia gotującym. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują wielofunkcyjne szybkowary Instant Pot, zwane również multicookerami. Szybkowar, jak sama nazwa wskazuje, jest urządzeniem pozwalającym na szybkie gotowanie. Czynnikiem przyśpieszającym gotowanie jest zwiększone ciśnienie, które zwiększa temperaturę wrzenia. O tym sposobie gotowania więcej przeczytacie w jednym z poprzednich artykułów, poświęconemu gotowaniu pod ciśnieniem.
Najprostsze zdrowe dania
Jak wiemy, dania mogą być bardzo czasochłonne w przygotowywaniu, mieć wiele składników do różnej obróbki i wymagać gruntownego sprzątania kuchni po zakończeniu. Takie dania zostawmy sobie jednak na weekendy i święta. Na co dzień sięgajmy po szybkie i proste, ale również zdrowe dania. Do takich zaliczyć by można zupy, dania jednogarnkowe, pieczone w piekarniku czy gotowane na parze. Każdy z tych typów dań można przyrządzić w wielofunkcyjnych urządzeniach Instant Pot, a więc wrzucić przygotowane składniki, włączyć wybrany program i poczekać aż danie będzie gotowe. W zupach i daniach jednogarnkowych możemy przemycić wszelkiego rodzaju warzywa, nawet takie, za którymi nie przepadamy, jak również pełne białka i składników odżywczych nasiona roślin strączkowych oraz kasze. Dania z piekarnika czy parowaru również mogą być bardzo proste, a przez to szybkie i zdrowe. Wystarczy upiec/ugotować ulubione warzywa i/lub mięso/ryby, a do tego przyrządzić szybki sosik np. na bazie jogurtu ziołami i gotowe.
Slow cook, czylil moda na wolne gotowanie
Wolnowar brzmi jak przeciwieństwo szybkiego gotowania, lecz można też spojrzeć na to inaczej. Stosowanie wolnego gotowania (również dostępne jako program w multicookerach Instant Pot) to metoda oszczędzająca czas, gdyż jest to przyrządzanie potraw jednogarnkowych, które po nastawianiu są bezobsługowe do samego zakończenia gotowania. Tryb wolnego gotowania można zostawić włączony, podczas gdy my możemy zająć się inną pracą, pójść spać, czy nawet wyjść z domu. Więc tak naprawdę gotujemy danie przez wiele godzin, jednocześnie nie spędzając w kuchni zbyt wiele czasu. Takie potrawy są bardzo zdrowe, gdyż przez przyrządzanie w niskich temperaturach zachowują wysoką zawartość witamin i składników odżywczych.
Najszybsze posiłki z użyciem blendera
Zdrowe koktajle
Bardzo szybkim jedzeniem, są również posiłki blendowane. Do koktajlu możemy włożyć niemalże każdy rodzaj zdrowego pożywienia. Oprócz oczywistych składników takich jak owoce, warzywa czy produkty mleczne, do koktajli dodać możemy również przeróżne płatki, ugotowane wcześniej kasze, orzechy, nasiona, oleje czy zioła. Koktajle to posiłki uniwersalne, które można przyrządzić w wersji lżejszej — orzeźwiającej, bardziej sycącej i w przeróżnych smakach. Internet pełen jest pomysłów na zdrowe, oczyszczające czy odchudzające koktajle, parę znajdziecie również w naszej bazie artykułów. Do łatwego przyrządzania gładkich smoothies szczególnie polecamy blendery kielichowe o wysokiej mocy, jakimi są tzw. blendery wysokoobrotowe takie jak np. korzystny cenowo model Lifeenergy. Poradzą sobie z każdego rodzaju składnikami w ekspresowym tempie!
Zupy kremy
Wspomniane wcześniej zupy jeszcze szybciej możemy przyrządzić w formie kremu również za pomocą wysokoobrotowego blendera. Możesz wrzucić nawet surowe warzywa i ustawić na blenderze tryb „zupa” jeśli Twój blender takowy posiada. Po paru minutach blendowania zawartość będzie nie tylko zmiksowana na gładką konsystencję, ale również podgrzana przez wysokie obroty urządzenia. To prawie tak ekspresowe danie jak zupka instant, a zawartość składników odżywczych nieporównywalne większa.
Czekamy na kontakt z Państwa strony, aby pomóc i doradzić w ułatwianiu zdrowego gotowania!