Koktajl z brzoskwini
Brzoskwinie chociaż z wyglądu niepozorne kryją w sobie wiele zalet. Spożywać oczywiście najlepiej te świeże, ponieważ to w nich zawarte są te wszystkie składniki w niezmienionej formie. Brzoskwinie zawierają witaminy PP, A, E, K, H, C i witaminy z gr B. Zawierają również wapń, fosfor, potas, magnez, cynk, mangan, miedź, bor, żelazo, ksantofile, selen, tiamine, niacynę, kwas foliowy, kwas pantenowy, jabłkowy, cytrynowy, glikozydy, fitosterole, karotenoidy i olejki eteryczne.
Brzoskwinie nie tylko kryją w sobie mnóstwo substancji odżywczych, ale również mają szereg korzystnych właściwości.
- chronią przed anemią, wpływają na pobudzenie produkcji czerwonych krwinek
- wspomaga pracę serca i wzmacnia tętnice
- obniżają poziom cholesterolu
- usuwają toksyny, regularne spożywanie zalecane jest przy chorobach reumatycznych i przy problemach z nerkami
- tonizują, dzięki zawartości beta-karotenu odświeżają naszą skórę i sprawiają, że staje się jędrna
- działają relaksująco, dzięki witaminie z gr. B i niacynie odpowiedzialnej za produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia
- zawiera sole mineralne, których prawidłowy poziom szczególnie ważny jest latem
- wzmacniają kości, dzięki obecności boru wzmacniają je i zapobiegają osteoporozie
Koktajle z wykorzystaniem brzoskwini zalecane są przy chorobach:
* reumatycznych
* układu moczowego
* problemach trawiennych
* zapobieganiu osteoporozie
* walce z nowotworami
* problemami skórnymi