Marchew i imbir
Skład:
- marchew
- imbir
Sok marchwiowo-imbirowy pomimo swojego dość krótkiego składu produktów ma za to cały szereg korzyści zdrowotnych.
1) Zwiększa odporność - dzięki obecnym witaminą A i C, które chronią organizm przed wnikaniem zarazków i toksyn. Sam imbir również ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, co poprawia krążenie i pomaga dostarczyć więcej tlenu do tkanek.
2) Poprawia wygląd skóry - witaminy A, E, C i beta karoten troszczą się o stan naszej skóry. Związki te sprawiają, że wygląda ona jędrnie, zdrowo, gładko i młodo. Związki z imbiru zapewniają również odpowiednie nawilżenie i ochronę przed wszelkimi zmianami skórnymi. A związki z marchewki dbają o odpowiedni jej koloryt.
3) Chroni przed rakiem - działając przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo.
4) Wspomaga układ krążenia - zawarte w marchewce i imbirze przeciwutleniacze regulują poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Zmniejszają ryzyko zawału serca i zapobiegają krzepnięciu krwi.
5) Regulują cukrzycę - sok ten obniża poziom cukru we krwi, wspomaga działanie insuliny i innych leków cukrzycowych.
6) Reguluje proces trawienia - wpływa na błony śluzowe żołądka, pobudzając trawienie i likwidując zaparcia. Zmniejsza ból żołądka i zgagę.