Oszczędne korzystanie z kuchennych urządzeń
W poprzednim artykule przyjrzeliśmy się wyborom kuchennych sprzętów, tak aby sprzyjały oszczędzaniu energii elektrycznej w naszym domu. Jednak nawet najbardziej energooszczędne urządzenie przy nieprawidłowym użytkowaniu może wpłynąć na wzrost naszych rachunków. Dlatego z energii elektrycznej należy korzystać rozsądnie i świadomie. Ważne jest m.in. wyłączanie urządzeń z kontaktów, szczególnie tych, z których korzystamy sporadycznie. Tryb czuwania sprzętu może się wiązać z ciągłym poborem minimalnych ilości prądu na bycie w gotowości do korzystania. Także inne nasze nawyki powtarzane każdego dnia, mogą w konsekwencji systematycznie podwyższać nasze opłaty za media, w tym prąd. Dlatego przyjrzyjmy się tym drobnym i nieco bardziej kosztownym przyzwyczajeniom korzystania z kuchennych urządzeń, których wyeliminowanie pomoże nam zaoszczędzić nieco pieniędzy w portfelu oraz co równie ważne — zadbać o nasze środowisko naturalne.
Lodówka
Świadome korzystanie z lodówki jest jednym z ważnych elementów oszczędzania w kuchni. Jej ustawienie w pomieszczeniu ma niebagatelne znaczenie. Powinna być możliwie jak najdalej odsunięta od wszelkich źródeł ciepła jak grzejniki czy piekarnik, a nawet ustawiona w miejscu z dala od promieni słonecznych. Temperatura chłodzenia powinna być ustawiona w optymalnej normie pomiędzy 4 a 7 stopni. Nigdy nie należy wkładać gorącego jedzenia do lodówki, bo jego chłodzenie pochłonie dodatkowe ilości energii. Jeśli masz wystarczająco czasu, rozmrażaj produkty w lodówce. Zachowuj porządek w lodówce i otwieraj drzwi na krótko, wiedząc, po co je otwierasz.
Gotowanie
Podczas gotowania w celu oszczędzania również należy pamiętać o stratach energii na różnicach temperatur. Dłużej będziemy grzać składniki na potrawę dopiero co wyciągnięte z zamrażalnika, niż takie, które zdążyły ogrzać się samoistnie w temperaturze pokojowej. Należy również dostosowywać ilość gotowanych składników do ilości wody oraz wielkości garnka. Jeśli to tylko możliwe, dobrze jest używać szczelnych pokryw do garnków, aby ograniczać straty ciepła i skrócić czas gotowania. Powstrzymywanie się przed ich podnoszeniem i zaglądaniem bez potrzeby to też dobry nawyk. Ułatwieniem oszczędzania na gotowaniu będzie również używanie szybkowarów, które gotują w szczelnym zamknięciu, przez co robią to znacznie szybciej i efektywniej.
Multicookery Instant Pot
Jedną z ważniejszych funkcji urządzeń wielofunkcyjnych, jakimi są garnki elektryczne Instant Pot to tryb nowoczesnego szybkowaru. Używanie garnka z funkcją zamknięcia pod ciśnieniem sprawia, że potrawy gotowe są znacznie szybciej oraz z dużo niższym zużyciem energii elektrycznej niż podczas gotowania tradycyjnie na płycie grzewczej. Co ważne, urządzenia te wymagają od użytkownika minimum obsługi i zaangażowania w rozpoczęty już proces gotowania. Nie ma potrzeby (ani nawet możliwości przy korzystaniu z opcji podciśnienia) do otwierania naczynia, zaglądania czy mieszania, jeśli używamy programów automatycznych specjalnie opracowanych pod kątem różnych potraw. To także duża wygoda użytkowania. Instant Poty poza funkcjonalnością szybkowaru mają wbudowanych szereg programów poszerzających nasze kulinarne możliwości, w tym m.in. przygotowywanie jogurtów, gotowanie na parze, gotowanie metodą sous vide czy nawet pieczenie (w modelach z pokrywą Air Fry). Oszczędnością w przypadku Instant Potów jest również możliwość wykonania paru etapów procesu kulinarnego w jednym tylko garnku. Możemy kolejno podsmażyć/przyrumienić składniki jak na patelni (dzięki nieprzywierającemu dnu), następnie ugotować/udusić je pod zamknięcie, a na koniec pozostawić w trybie Keep Warm utrzymującym temperaturę do momentu chęci podania potrawy.
Płyta grzewcza
Jak już wiemy z poprzedniego artykułu o oszczędzaniu energii, wybór płyty indukcyjnej będzie najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem. Są jednak zasady, które pomogą zaoszczędzić prąd niezależnie od rodzaju płyty grzewczej. Przede wszystkim należy pamiętać, aby precyzyjnie dobierać rozmiar garnka czy patelni do rozmiaru płyty grzewczej. Nieprawidłowy rozmiar może powodować znaczne utraty ciepła, a więc energii. Przy płytach, które potrzebują czasu na rozgrzanie i ostygnięcie, należy nauczyć się ekonomicznego wykorzystania nagromadzonego ciepła. Można to zrobić poprzez wyłączenie grzania, gdy wiemy, że potrawa jest już prawie gotowa i nagromadzonego ciepła wystarczy, aby doszła.
Czajnik
To niepozorne urządzenie służące jedynie do grzania wody to często prawdziwy pożeracz prądu, ze względu na bardzo wysoki jego pobór w celu bardzo szybkiego ogrzania wody dla naszej wygody. Dlatego dobrze jest korzystać z niego racjonalnie, a w razie możliwości zastąpić gotowaniem wody na kuchence gazowej. Najlepiej jest odmierzać dokładnie taką ilość wody, jaką potrzebujemy wykorzystać po zagotowaniu. Wtedy nie marnujemy prądu na zagotowanie wody, której i tak nie użyjemy.
Piekarniki i alternatywne urządzenia do pieczenia
Pamiętaj, aby ustawiać urządzenia grzejące w taki sposób, aby ich system wentylacji był efektywny, bo to również wpłynie na wydajność grzania. Sam piekarnik jest urządzeniem pobierającym spore ilości prądu. Ze względu na dużą pojemność, z reguły potrzebuje kilku do kilkunastu minut na rozgrzanie, czyli osiągnięcie docelowej temperatury pieczenia. Aby oszczędnie korzystać z energii elektrycznej w kuchni, warto więc wybierać piekarnik sporadycznie do przyrządzania posiłków. Można też włączając go, efektywniej korzystać z energii poprzez przyrządzanie dwóch potraw jednocześnie na obu poziomach piekarnika lub szykowania większej ilości jedzenia na później. Nie marnuj energii cieplnej, przyglądając się potrawie przez otwarte drzwiczki, otwieraj je tylko wtedy, kiedy to naprawdę konieczne. W ten sposób piekarnik traci dużo energii na ponowne uzyskanie pożądanej temperatury po otwarciu. Po to w piekarnikach stosuje się szybki, przez które do woli możemy obserwować piekące się jedzenie.
Oszczędny sposób na pieczenie z urządzeniami Air Fry
Innym ciekawym rozwiązaniem jest zastąpienie tradycyjnego piekarnika przez mniejsze i dużo bardziej energooszczędne urządzenie, jakim jest tzw. frytkownica powietrzna, czyli Air Fryer. Dlaczego taki wybór się opłaca, opisaliśmy już przy okazji artykułu o wyborze oszczędnych urządzeń do kuchni oraz wpisu o alternatywnym sposobie pieczenia.
Zmywanie naczyń
W celu oszczędzania większość zmywarek wyposażonych jest w tryb ekonomiczny, z którego należy najczęściej korzystać. Ma on dłuższy czas działania, ale z reguły nie powinno być to dla nas problemem. Włączajmy jedynie w pełni załadowaną zmywarkę. Samo mycie w zmywarce jest już bardziej oszczędne pod względem zużycia i grzania wody.
Jeśli myjemy ręcznie, to również dobrze jest stosować ekonomiczny system mycia. Najlepsze jest wyczyszczenie gąbką z płynem wszystkich naczyń, a następnie ich spłukanie niż ciągłe lanie wody i pojedyncze mycie rzeczy. Gdy natomiast posiadamy prawie czyste naczynia takie jak talerzyk z paroma okruszkami, można bez problemu przepłukać go niewielką ilością zimnej wody, zamiast zajmować miejsce w zmywarce lub niepotrzebnie brudzić innymi naczyniami czekającymi w zlewie.
To już koniec listy najważniejszych sposobów na oszczędzanie w trakcie korzystania z kuchennych sprzętów. To jednak nie wszystko ,co mamy do powiedzenia w temacie oszczędzania. W planach mamy kolejny artykuł poświęcony sposobom na znalezienie oszczędności w samym przyrządzaniu posiłków, jednocześnie zwracając uwagę, by były one jak najkorzystniejsze dla naszego zdrowia!