Rozgrzewająca marchewka
Składniki na sok:
- marchew
- szpinak
- jabłko
- imbir
- mielony cynamon
Na niektórych stoiskach, zazwyczaj jak marchew jest młoda, możemy ją kupić jeszcze z nacią. Nie jest to jednak poprawne, ponieważ nać po wyrwaniu marchewki z ziemi wyciąga z niej dużo wartości odżywczych będących w jej korzeniu. Powinniśmy, więc kupować taką z odcięta już nacią lub zaraz po zakupie sami ją odciąć. Korzeń powinien być twardy, o raczej prostym kształcie, bez żadnych uszkodzeń i przebarwień. Marchew należy przechowywać w chłodny, wentylowanym pomieszczeniu. W szufladzie lodówki, możemy ją przechowywać do ok 2 tygodni.
Szpinak ze względu na swoje liczne właściwości lecznicze i szereg zawartych w nim wartości odżywczych powinien być jak najczęściej spożywany. Wybierając jednak szpinak do przygotowania soku powinniśmy szukać takiego, który jest sprzedawany na wagę. Mamy wtedy pewność, że jest on świeższy niż ten pakowany w foliowe torebki. Każdy jednak szpinak przed użyciem należy dokładnie umyć, by pozbyć się wszelkich zabrudzeń i ewentualnych zanieczyszczeń pochodzących przy jego pakowaniu. Liście powinny mieć ciemnozielony kolor, być szerokie i jędrne. Jeżeli kupowany szpinak ma żółte przebarwienia lub jego liście są miękkie jest to oznaka, że jest on już zwiędły i długo leży na sklepowych półkach. Szpinak możemy przechowywać do 3 dni w dolnej szufladzie lodówki.
Jabłka niezależnie od odmiany nie powinny mieć, żadnych uszkodzeń zewnętrznych. Ich skórka powinna być napięta, a samo jabłko chrupiące i jędrne. Jabłka są jednym z kilku produktów, które są najbardziej narażone na kontakt z pestycydami. Należy więc przed zakupem upewnić skąd pochodzą. Powinny być one przechowywane w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. W odpowiednich warunkach możemy je przechowywać nawet ponad 2 miesiące.
Imbir warto kupować w postaci korzeni. Mamy wówczas pewność pełnej wartości produktu. Możemy go dodawać startego na tarce lub wrzucić w małych ilościach do wyciskarki.
Cynamon jeżeli mamy możliwość najlepiej również kupować w postaci suszonych lasek i samemu go ścierać bezpośrednio przed użyciem. Możemy jednak kupić gotowy, sproszkowany już cynamon w torebce. Należy jednak pamiętać jeżeli nie wykorzystamy na raz całej torebki aby dokładnie i szczelnie ją zamknąć.