Składniki na soki wzmacniające odporność
Owoce na wzmocnienie
Przy komponowaniu soku wzmacniającego odporność najistotniejsze jest dodanie owoców o silnych właściwościach przeciwutleniających, czyli wspomagających prawidłową pracę układu odpornościowego. Właściwie wszystkie owoce zawierają takie fitoskładniki, lecz na szczególną uwagę zasługują te z ich najwyższą zawartością, jak owoce cytrusowe bogate w szereg witamin i polifenoli oraz owoce o ciemnych kolorach, obfitujące w przeciwutleniające barwniki np. antocyjany. Wśród ciemnych owoców szczególnie korzystne dla odporności są ciemne winogrona, granaty, jagody, maliny oraz śliwki. Owoce są świetną smakowo bazą do soków, szczególnie dla nieco bardziej wybrednych, w tym dzieci. Warto jednak wzbogacić je o dodatek jeszcze gęstszych odżywczo warzyw czy ziół.
Warzywa dla zdrowia
Warzywa stanowić powinny podstawę diety zawsze, jeśli tylko zależy nam na zachowaniu swojego zdrowia oraz naszej rodziny. Za pomocą soków łatwo można zwiększyć udział w diecie warzyw, gdyż w tej formie niejednokrotnie bardzo dobrze smakują, można je wymieszać z owocami oraz co najważniejsze dla zdrowia - przy wyciskaniu metodą wolnoobrotową zachowują maksimum zawartych w nich wartości odżywczych. Pośród warzyw rozróżnić można również te mniej i bardziej korzystne dla zdrowia. Najistotniejsze dla wsparcia odporności z pomocą soków jest wybieranie tych z najwyższymi zawartościami składników antyutleniajacych oraz witamin i minerałów. Tym właśnie odznaczają się warzywa zielonolistne takie jak jarmuż, szpinak, brukselka, brokuł. Warto więc zawsze zadbać o chociażby niewielki dodatek zieleniny do soku, który nie wpłynie niekorzystnie na smak, a na pewno skorzysta na tym nasz organizm.
Ziołowe dodatki
Na szczególną uwagę spośród roślinnych składników zasługują zioła. Ich działanie niejednokrotnie to już nie tylko profilaktyka, ale również wsparcie naturalnych procesów leczniczych. Świeże zioła z powodzeniem dodawać możemy w niewielkich ilościach do soków, lecz przed tym zawsze warto zapoznać się z działaniem danego ziela. Stymulująco na układ odpornościowy podziałają zioła takie jak np. kwiat i owoce czarnego bzu, jeżówka, pietruszka, koniczyna, rozmaryn, szałwia, tymianek.
Do napoju można dodawać również inne składniki działające immunostymulująco lub dostarczające organizmowi cennych substancji potrzebnych do walki z patogenami. Szczególnie polecany będzie dodatek podczas wyciskania imbiru lub czosnku, a do gotowego soku przypraw takich jak cynamon, pieprz cayenne, mielone goździki czy kurkuma.
Również dodatek tłoczonego na zimno oleju np. z siemienia lnianego wpłynie korzystnie na komórki układu odpornościowego, jak również ułatwi przyswajanie niektórych składników z soku jak np. witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Na sporą uwagę spośród składników o właściwościach przeciwutleniających i antybiotycznych zasługuje czosnek. I chociaż jego dodanie do soku sprawić może pogorszenie jego walorów smakowych, to taki świeżo przeciśnięty w wolnoobrotowej wyciskarce ząbek czosnku zachowa maksimum swoich leczniczych właściwości. Warto więc wiedzieć, ze czosnek przyda się nie tylko już podczas infekcji, ale regularne jego spożywanie w niewielkich dawkach zwiększy aktywność komórek układu odpornościowego naprawdę chroniąc organizm przed atakami patogenów.