Sok z arbuza
Chociaż lato raczej mamy już za sobą, to o odpowiednie nawodnienie należy dbać cały rok. Można się nawet pokusić o stwierdzenie, że to właśnie jesienią i zimną powinniśmy o tym bardziej przypominać. Zazwyczaj latem odruchowo sięgamy po wodę, soki lub jemy owoce i warzywa, które są dobrym źródłem nawodnienia i są łatwo dostępne. Jesienią zaś uczucie pragnienia raczej spada, nie wolno jednak zapomnieć, że nasz organizm cały czas potrzebuje odpowiedniej ilości wody do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jesienne kilka kilogramów więcej, wysuszona skóra czy brak nastroju może być spowodowane właśnie brakiem wody.
Dobrym źródłem nawodnienia jest na przykład arbuz. Składa się on prawie w 90% z wody dlatego jest dobrą podstawą do robienia soków. Jest niskokaloryczny i zawiera przeciwutleniacze, co daje nam w połączeniu świetną mieszankę dla naszego wyglądu. Dodatkowo zawiera cytrulinę, która wspomaga prace serca i przyśpiesza usuwanie kwasu mlekowego, przez co polecany jest sportowcom. Działa moczopędnie, wspomagając pracę nerek i osoby mających problemy z układem moczowym. Osoby z cukrzycą powinny jednak uważać na arbuzy, ponieważ szybko podnoszą poziom cukru.
Sok z wykorzystaniem arbuza to np.
1)
- arbuz
- limonka
- seler naciowy
2)
- arbuz
- pomarańcza
- burak
- granat
- maliny
3)
- arbuz
- ananas
- cytryna