Sok z pokrzywy
Właściwości soku z pokrzywy
Sok z pokrzywy to przede wszystkim silny antyoksydant i ziołowy tonik oczyszczający. Czemu więc nie skorzystać z tego roślinnego dobrodziejstwa natury? Pokrzywa jest przecież rośliną dostępną za darmo i rosnącą niemalże wszędzie. Najwyższą koncentrację składników aktywnych zawiera młoda, wiosenna pokrzywa, stąd najlepiej jest zbierać i wykorzystywać ją w tym okresie. Jakie są więc powody aby wyciskać i pić sok z pokrzywy?
- Oczyszcza organizm – sok z pokrzywy poprzez swoje działanie moczopędne i tonizujące działa oczyszczająco. Wspiera tym samym prawidłową pracę układu moczowego.
- Antyoksydacyjnie – sok z pokrzywy posiada wyjątkowo wysokie stężenie związków przeciewdziałającyh utlenianiu, a więc wzmacniających odporność naszego organizmu, działających antystarzeniowo oraz antynowotworowo.
- Przeciwbólowo i przeciwzapalnie, zwłaszcza przy przewlekłych dolegliwościach jak np. reumatyzm. Zwiększając poziom dostępnych w organizmie antyoksydantów wspiera naturalne procesy regeneracji, a więc również zmniejsza stany zapalne i dolegliwości bólowe.
- Antyalergicznie – dzięki działaniu antyhistaminowemu, a więc redukcji wytwarzania przez organizm histaminy, powodującej objawy alergiczne.
- Zniejsza kwasowość żołądka, przez co zapobiega nadkwasocie oraz działa ochronnie na śluzówkę zapobiegając wrzodom żołądka.
- Obniża poziom cukru – może być więc przydatny dla osób z cukrzycą mających problemy z usyskniem prawidłowych, niższych stężeń glukozy we krwi.
- Wzmacnia włosy – ze względu na bogactwo m.in. krzemu i innych związków mineralnych, potrzebnych dla odbudowy zdrowych i pięknych włosów.
Przygotowanie
- Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w rękawice i nazbierać pokrzyw w miejscu o jak najniższym zanieczyszczeniu powietrza, a więc z dala od dróg i kominów.
- Najlepiej zbierać pokrzywy wczesną wiosną, gdy są one najbogatsze w składniki prozdrowotne. Należy wybierać małe młode roślinki, lub zrywać jedynie górne partie liści.
- Zebrane pokrzywy należy dokładnie umyć, a następnie przerobić na sok za pomocą wolnoobrotowej wyciskarki. Taki sposób otrzymywania soku zapewni nam uzyskanie maksymalnych korzyści.
- Sok najlepiej wypijać od razu po zdrobieniu – samodzielnie lub jako dodatek do soku z warzyw i owoców. Dobrym sposobem na przedłużenie trwałości soku z minimalną utratą jego właściwości jest zamrożenie.