Witaminy z dehydratora
Lato trwa w pełni i wszyscy w końcu mogą się cieszyć swobodnym dostępem do świeżych warzyw i owoców. Chodź większość z nas nie myśli w tym momencie o zimie, warto jednak poświecić chwilę i zebrać zapasy witaminowe na chłodniejsze dni. Najlepszym sposobem na zapewnienie sobie stałego dostępu do wartości odżywczych pochodzących z warzyw i owoców jest ich suszenie. Suszenie jest najbezpieczniejszą formą konserwowania żywności. Porównując do wekowania czy mrożenia przy jej stosowaniu nie tracimy substancji odżywczych zawartych w produktach. W suszu zachowane są witaminy, minerały, magnez, potas, sód, węglowodany, enzymy, fitosubstancje, i błonnik. Ważne jest również to, że obecne w nich wartości, zostają w naturalnej formie, a dodatkowo występują w skoncentrowanej dawce.
Suszone produkty łatwiej również jest przechowywać z racji na ich zmniejszoną objętość.
Suszenie odbywa się w dehydratorach i ma na celu zredukowanie wody będącej w produktach do 5%, a nawet 1-2% jej zawartości. Tak niski procent wody, uniemożliwia rozwój drobnoustrojów i dodatkowo wstrzymuje wszelkie przemiany enzymatyczne i nieenzymatyczne.
Lista produktów, które możemy jest naprawdę ogromna:
- owoce
- warzywa
- zioła
- przyprawy
- grzyby
- nasiona
- orzechy
- mięso
- nabiał
Wysuszone produkty, możemy śmiało wykorzystywać jako zdrowe i sycące przekąski. Poza tym, możemy stosować je jako składnik w gotowaniu, pieczeniu, przy przyrządzaniu sosów, zup, pizzy, deserów czy też kompotu. Produkty te, są bardziej intensywne w smaku, jak i bardzie słodsze od ich niektórych świeżych odmian.
Suszone owoce mają również swoje zdrowotne właściwości:
suszone banany – z racji na dużą zawartość magnezu i potasu pomagają zwalczyć skurcze
suszone jabłka – usprawniają krążenie krwi i pracę serca
suszone maliny – zwalczają komórki rakowe
rodzynki – działają odkwaszająco
suszone śliwki – działają uspokajająco
suszone pomidory – chronią organizm przed wolnymi rodnikami, obniżają ciśnienie krwi