Zakwaszanie organizmu a odporność
Płyny w organizmie człowieka mają naturalny odczyn pH, który zapewnia ich prawidłowe funkcjonowanie. Chociaż zdrowe pH większości płynów w organizmie, oprócz soku żołądkowego, jest lekko zasadowe, w dzisiejszych czasach istnieje sporo czynników mających wpływ na zakwaszanie organizmu. Wśród nich można wymienić: stres, niezdrową dietę, brak aktywności fizycznej, zbyt małą ilość snu, a nawet czynniki zewnętrzne, np. toksyny w zanieczyszczonym powietrzu.
Poziom pH organizmu ma znaczący wpływ na zdrowie każdego człowieka, dlatego coraz częściej słyszymy o różnego rodzaju dietach alkalicznych, produktach i suplementach o zasadowym pH, które mogą odkwasić organizm.
Czym jest zakwaszenie organizmu?
Organizm zdrowego człowieka sam jest w stanie wyrównywać bilans kwasowo-zasadowy poprzez naturalne oczyszczanie z toksyn. Czasami jednak ilość toksyn staje się zbyt duża i organizm nie może samodzielnie się oczyścić. Właśnie wtedy pojawiają się różne problemy zdrowotne: bóle głowy, zgaga, problemy z koncentracją i pamięcią, bóle mięśni itp. Odporność zakwaszonego organizmu zawsze jest obniżona, jest on bardziej podatny na infekcje wirusowe, a ignorowanie pogarszającego się w związku z zakwaszaniem organizmu stanu zdrowia może prowadzić do bardzo poważnych schorzeń.
Zakwaszanie organizmu ma wpływ na odporność
Wzmacnianie odporności organizmu jest bardzo ważne w okresie jesienno-zimowym, a tym bardziej w czasach pandemii. Kiedy odporność jest osłabiona, organizm jest bardziej podatny na infekcje i wirusy. Znamy wiele sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego, takich jak zmiana trybu życia albo zmiana diety, ale często zapominamy o równowadze kwasowo-zasadowej. Jedną z przyczyn osłabienia odporności jest zakwaszenie organizmu, gdyż nadmiar kwasów odkłada się w tkance łącznej i pogarsza kondycję całego organizmu.
Leczenie zakwaszenia organizmu
Chociaż w każdej aptece znajdziemy wiele suplementów i leków służących do odkwaszania organizmu, najczęściej dają one efekt chwilowy. Najskuteczniejszą metodą odkwaszania organizmu jest odpowiednia dieta, oparta na spożywaniu produktów alkalicznych, a także takich, które mimo że mają odczyn kwasowy, stają się silnie alkaliczne w organizmie. Do takich produktów można zaliczyć np. jarmuż, seler naciowy, pietruszkę, brokuły, szpinak, kiwi, ananas, jabłka i cytryny. Na odkwaszanie organizmu mają wpływ także tłoczony na zimno olej lniany, oliwa z oliwek, orzechy włoskie, kasza gryczana, orkisz i wiele innych produktów.
Dobrym rozwiązaniem jest picie wody alkalicznej, której regularne spożywanie odkwasza organizm, korzystnie wpływa na metabolizm, poprawia stan skóry, włosów, paznokci, polepsza samopoczucie i zwiększa odporność organizmu.
Woda alkaliczna
Picie wody jonizowanej pozwala utrzymywać zasadowe środowisko organizmu, zmniejsza zakwaszenie, a tym samym wzmacnia odporność na choroby.
Regularne spożywanie butelkowanej wody zasadowej to spore koszty, dlatego przy odkwaszaniu organizmu przyda się dobrej jakości jonizator wody. Zakup butelki lub dzbanka jonizującego, za pomocą którego przygotujemy wodę alkaliczną ze zwykłej kranówki, jest najlepszym rozwiązaniem przy leczeniu zakwaszenia organizmu.