Infolinia
570 310 000570 320 000
Koszt według stawki operatora
Najczęściej zadawane pytania
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Zielona herbata w koktajlu

2017-01-31
Zielona herbata w koktajlu

Koktajle

Koktajle to dobra metoda na zastąpienie naszego jednego posiłku w ciągu dnia. Do jego wykonania potrzebujemy warzywa, owoce, możemy dodać jakieś ziarna i coś płynnego dla lekkiego rozcieńczenia. Najczęściej jako płynu używamy wody, soku, jogurtu lub mleka, ale mało kto dodaje do koktajlu zielonej herbaty. Dodając zieloną herbatę do koktajlu podniesiemy jego wartość odżywczą i sprawimy, że będziemy czuć się lżej, będziemy mięć więcej energii i wspomożemy nasze odchudzanie.


Należy jednak poświęcić odrobinę uwagi na proces przygotowania takiej herbaty, ponieważ czas jej parzenia może wywołać w nas całkowici odmienne rezultaty. Herbatę należy zaparzyć w ogrzanym wrzącą wodą, porcelanowym czajniczku. Zieloną herbatę nigdy nie zalewamy wrzącą wodą, używamy do tego miękkiej wody w temperaturze ok 60 – 90ºC. Temperatura ta zależy od rodzaju herbaty, dlatego warto zapytać się o to sprzedawcę lub stosować się do instrukcji na opakowaniu. Jedynie odpowiednia temperatura może wydobyć z herbaty cały jej aromat i nie dać nam goryczkowatego posmaku. Właściwości zielonej herbaty ustalamy według czasu jej parzenia. Aby uzyskać orzeźwiające i pobudzające działanie należy parzyć ją ok 3 min. Po tym czasie teina zaczyna wiązać się z garbnikami, a nasza herbata otrzymuje relaksujące właściwości. Takie same działanie otrzymamy, jeżeli ponownie zalejemy listki z pierwszego naparu.

Właściwości zielonej herbaty

  • hamuje rozwój bakterii w układzie
  • pobudza wydzielanie soków trawiennych
  • obniża ciśnienie krwi
  • przeciwdziała zakrzepom
  • zapobiega nowotworom
  • przez pobudzenie pęcherza moczowego, przyśpiesza wydalenie toksyn
  • pomaga przy zapaleniach spojówek i powiek (stosując jako okład z chłodnego naparu)
  • zawiera dużo wit. C, E, B, sole mineralne i garbniki

A oto kilka przepisów z czym można połączyć zieloną herbatę

(do blendera wlewamy zimny napar)

1)

- ¾ szklanki zielonej herbaty

- 2 garście jarmużu

- kiwi

- 2 pomarańcze

- ½ soku z cytryny (lub łyżeczka soku z pigwy)

2)

- ¾ szklanki zielonej herbaty

2 garście szpinaki

- jabłko

- pół awokado

- pół cytryny

3)

- ¾ szklanki zielonej herbaty

- mango

- 100 g pestek granata

- ½ pomelo

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2017
Zaufane Opinie IdoSell
4.90 / 5.00 991 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-19
Szybko i sprawnie
2024-11-11
ok
pixel